Het leven van gentleman-profvoetballer Karl-Heinz Spikofski (slot)

door Gerrit van der Vorst


Tot veler verbazing behaalde het ‘ontluisterde’ VVV met een streekelftal, tegen afgeknepen vergoedingen en randvoorwaarden, juist betere resultaten dan voorheen! Zonder klasbakken als Jan Klaassens, Faas Wilkes en Karl-Heinz Spikofski begon VVV met een 6e plaats in het seizoen 1959/1960. En in het seizoen 1960/1961 volgde het topresultaat van een 3e plaats achter kampioen Feyenoord en bekerwinnaar Ajax. Met minder mooi voetbal, dat wel, en de publieke belangstelling nam daarom helaas verder af, in plaats van toe.

 

VVV in het seizoen 1959/1960 (collectie Gijs Nass), een mooi streekelftal zonder vedetten.

Met Wormatia Worms beleefde Karl-Heinz Spikofski geen grote successen. De club was een middenmoter in de Oberliga Südwest en eindigde in de seizoenen 1959/1960 en 1960/1961 op een 7e plaats in de rangschikking. Spikofski speelde 56 competitiewedstrijden voor Wormatia Worms, waarin hij 12 goals scoorde.

Wormatia Worms in het seizoen 1959/1960 (wormatia.de), met tweede van links Karl-Heinz Spikofski.

In Worms was Karl-Heinz Spikofski tevens jeugdtrainer, ongetwijfeld deel van de deal die hij met Wormatia had gesloten. Hij vatte het trainerschap nogal gemoedelijk op. Althans volgens een citaat op de website van Wormatia Worms: ‘Ich mach schon mal das Flutlicht an, dann hab ich noch was zu besprechen. Da ist der Ball, macht schon mal ein Spielchen.

De A-jeugd van Wormatia Worms werd in het seizoen 1960/1961 tweede in hun klasse (wormatia.de). Rechts op de foto staat trainer Karl-Heinz Spikofski.

Na twee seizoenen Wormatia Worms tekende Karl-Heinz Spikofski (34) in de zomer van 1961 een contract als speler-trainer van het Zwitserse FC Sion. In zijn eerste seizoen bereikte die club een geweldig hoogtepunt, door op 20 mei 1962 te promoveren naar de hoogste Zwitserse klasse. Spikofski scoorde in de beslissende uitwedstrijd tegen Chiasso de 0-1. Na de 0-2 verdedigde hij als libero op geweldige wijze de voorsprong. Ondanks de promotie was men in Sion uiteindelijk minder enthousiast over zijn trainersactiviteiten. De promotie werd door velen verklaard met het puike werk van zijn voorganger. Als voetballer bleef Spikofski het echter uitstekend doen in Sion. Met lichte afkeuring noemde een insider hem… un bon joueur, mais aussi un très bon vivant’. Maar Zwitsers staan nu eenmaal niet bekend als feestneuzen, moeten we maar bedenken.

Spikofski scoorde op 24 september 1961 de openingstreffer in de wedstrijd FC Sion – Urania-Genève-Sports (4-3), na doelman Chevrolet van de tegenstanders omspeeld te hebben (doc.rero.ch). Onbekend is hoeveel wedstrijden hij voor FC Sion speelde en hoe vaak hij daar in scoorde.

Na twee seizoenen kwam er een eind aan de lastige speler/trainer-combinatie bij FC Sion. Karl-Heinz Spikofski was inmiddels 36 jaar. Hij ging in het seizoen 1963/1964 aan de slag als trainer van BC Augsburg. Dat werd geen succes, integendeel. Het cum laude diploma van de sporthogeschool in Keulen bleek in zijn geval geen garantie voor trainerssuccessen. BC (tegenwoordig FC) Augsburg, dat zich niet had kunnen kwalificeren voor de net ingestelde Bundesliga, degradeerde roemloos uit de Regionalliga naar de Bayernliga. Ook het tweede elftal degradeerde. Nee, het trainerschap was niets voor Karl-Heinz Spikofski.

 

BC Augsburg haalde in het seizoen 1963/1964 onder trainer Spikofski het slechtste resultaat ooit. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de club zich al in neerwaartse richting bewoog bij Spikofski’s aantreden. In de grafiek zijn de klasseringen per seizoen grafisch weergegeven .

Na een profcarrière die een uitstekende voetballer uiteindelijk louter langs modale clubs had gevoerd, hield Karl-Heinz Spikofski (37) het werken in de voetballerij voor gezien. Hij ging handelen in verzekeringen. ‘Dure verzekeringen’, zegt zoon Ralf Spikofski (63), ‘waarbij zijn faam als voetballer hem goed te pas kwam.’ Toen hij 11 jaar was, in 1966, waren zijn ouders gescheiden. Daarna was hij om de 2 weken bij zijn vader. In die weekends bezochten ze samen voetbalwedstrijden in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland enzovoorts. Uren napraten over die wedstrijden. Ralf had het geweldig gevonden, voetbal was een gezamenlijke hobby van zijn vader en hemzelf. Ralf voetbalde ook, in de jeugd van Bayer Leverkusen, maar een ernstig motorongeluk voorkwam dat hij in de voetsporen van zijn vader trad.

Karl-Heinz Spikofski en zoon Ralf (3 jaar oud) in Venlo, in november 1958 (De Telegraaf, http://www.delpher.nl).

Karl-Heinz Spikofski bezocht in Venlo nog wel eens een vroegere bekende en de tijd bij VVV zou hij nooit vergeten. In 1993 stopte Spikofski met werken. Een paar jaar later begon hij te kwakkelen met zijn gezondheid. Omdat hij pertinent niet naar een ziekenhuis wilde, huurde hij vanaf 1996 privé verpleging in. Op 18 juni 1998, 20 jaar geleden overleed Spikofski op 71-jarige leeftijd in Mühlheim, nabij Essen. Te erven viel er niet veel meer voor zijn nazaten, want hij was door de hoge kosten van privé-verpleging fors ingeteerd op zijn kapitaal.

De bekende voetballer van weleer was vergeten en er kwamen weinig mensen naar zijn begrafenis. Maar het bleek wel de gelegenheid voor de 5 kinderen die hij aan 5 (!) huwelijken had overgehouden om eindelijk kennis met elkaar te maken.

Wikipedia kan aangevuld worden met enkele feiten en vooral de overlijdensdatum van Karl-Heinz Spikofski. En deze korte blogserie kan gezien worden als een laat In memoriam voor de gentleman-profvoetballer Spiko.

Slot.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s