Alphons Hustinx fotografeert de puinstad Venlo… in kleur

door Sef Derkx.


Wie na 1945 is geboren, kan zich toch een goed beeld vormen van de Tweede Wereldoorlog in Venlo. Omdat de stad zo zwaar getroffen was, is er veel gefotografeerd en gefilmd. Het zijn allemaal beelden in zwart-wit. De puinstad Venlo zal tot in lengte der jaren herinnerd worden in zwart-wit. Vorige week vrijdag zagen we echter een aantal kleuropnames, gemaakt op 18 juni 1945. Het was onwerkelijk, onecht bijna. Kleur? Dat bestaat niet, is je eerste gedachte. Kleurenfoto’s zijn pas van veel later. Nee dus! De opnames zijn vervaardigd door de Limburgse cineast en fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) en werden jarenlang bewaard in een privécollectie in Roermond. Het zijn kleinbeeld-dia’s die in de loop van de tijd ontkleurden. Met digitale technieken is het gelukt de oorspronkelijke kleuren terug te halen.

Achterzijde Romerhuis

De techniek van het fotograferen en filmen in kleur wordt in 1936 geïntroduceerd en lijdt aanvankelijk natuurlijk aan kinderziektes. Niettemin stort Hustinx zich  enthousiast op de nieuwe mogelijkheden. Hij kan het zich financieel veroorloven om er veel mee te experimenteren en is een van de eersten in Nederland die de techniek van de kleurenfotografie onder de knie heeft. Gelijktijdig met het fotograferen houdt hij zich bezig met het filmen in kleur. Zijn fotografisch oeuvre omvat honderden en honderden kleuropnames, die samen een caleidoscoop vormen van Nederland in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Hustinx’ vader was bankdirecteur in Maastricht. De familie was zeer bemiddeld dus kon zoon Alphons een ongebonden, zorgeloos leven leiden van verre reizen, filmen en fotograferen. In 1932 onderneemt hij een avontuurlijke autoreis naar Afghanistan en in 1934 reist hij per vliegtuig naar Zuid-Afrika. Het waren zeer tot de verbeelding sprekende expedities in die dagen. Voor verschillende dagbladen schrijft hij reisverhalen, verlucht met eigen foto’s en tekeningen. In 1933 is Hustinx in Duitsland en woont hij als een van de weinige Nederlandse journalisten in Neurenberg het eerste partijcongres bij van de nazi’s na hun machtsovername. Vijf jaar later trekt hij zes maanden door Nederlands Indië, het huidige Indonesië, om in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland de eerste kleurenfilm aldaar te maken. Tot diep in de oorlog vertoont hij de documentaire ‘Kleur en Glorie onzer Tropen’ in talloze plaatsen in Nederland. Zo’n bezoek grijpt hij aan om met zijn Leica fototoestel kleurendia’s van de omgeving te maken. Na de bevrijding pakt hij de vertoningen weer op.

Gevels oostzijde Vleesstraat

Op maandag 18 juni 1945 is hij in Venlo. Misschien was de reden van zijn komst een bezoek aan zijn vriend Funs van Grinsven. met wie hij in het najaar van 1944 vanuit Linne met een roeibootje de Maas was overgestoken naar bevrijd gebied. Hoe het ook zij, Hustinx loopt op deze zonnige dag met een strakblauwe hemel door Venlo en raakt ongetwijfeld onder de indruk van het vele, vele puin. Het is de trieste balans van dertien bombardementen en maandenlange artilleriebeschietingen. Als zo veel fotografen destijds, gaat ook hij kijken bij de verwoeste bruggen. Bij een van de opnames die hij maakt, fotografeert hij ook de resten van de opgeblazen Sint-Antoniuskerk in Blerick. Hij wandelt verder en gaat naar het Romerhuis, waarvan hij de achterzijde vastlegt. Voor een andere opname gaat hij staan op het talud van het spoor aan de zuidzijde van de binnenstad. Hij maakt een foto van de puinhopen aan de Brugstraat en de Grote Beekstraat. Op de Markt voor het stadhuis vereeuwigt hij de plek waar momenteel  juwelier Nellissen zijn zaak heeft. Indrukwekkend zijn de opnames van de Nieuwstraat met en doorkijkje naar de Begijnengang, de Vleesstraat, Steenstraat en Oude Markt.

Zuidzijde Oude Markt  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.