Friese stijfkop fotografeert Boekend (2)

door Sef Derkx.


Op 5 juni jongstleden stond in onze historische kroniek Floddergats en de Floddergatsblog Klaas Uilkema (1873-1944) centraal. De Friese onderwijzer ontwikkelde zich tussen de beide wereldoorlogen tot dé boerderijdeskundige van Nederland. Het was een bijzondere man, die Klaas. Bijzonder in die zin, dat hij zowel een stijfkop als een dwarskop was. Hij ontwikkelde in zijn leven een gepantserde afkeer tegen de universitaire wereld. Gelukkig is zijn nalatenschap bewaard gebleven en overgedragen aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Het betreft schitterend beeldmateriaal, veldtekeningen, notities en brieven van zijn expedities door Nederland.

Het was een rijk overvloeiende bron voor een dissertatie over de geobsedeerde man en zijn werk. Die wetenschappelijke klus werd in 1992 geklaard door onderzoekster Ellen van Olst.  Zou Klaas Uilkema er blij mee geweest zijn dat een ander promoveerde op zijn werk? We wagen het te betwijfelen. Nee, waarschijnlijk heeft hij zich omgedraaid in zijn graf.

Klaas Uilkema op latere leeftijd (collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)  

Een deel van de scans van de glasnegatieven uit zijn nalatenschap staan op de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Enkele ervan zijn door Uilkema begin jaren twintig van de vorige eeuw gemaakt in de Boekend en in Tegelen. We verzamelden ze met de veldwerk tekeningen voor de Floddergatsblog van 5 juni 2019 (https://floddergatsblog.wordpress.com/2019/06/05/een-fries-fotografeert-boekend/).  Bij de scans was er een, waarvan de locatie onbekend. Uilkema had zelf ‘Venlo’ genoteerd.

De objectbeschrijving op de beeldbank luidt als volgt: (foto Klaas Uilkema/collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

De scan werd door Ruud Merkx geplaatst op de Facebookgroep Blierick van vruuger en now. Blerick-kenner Jan Titulaer herkende de boerderij op de achtergrond. Ook deze opname maakte Uilkema in 1921 in de Boekend. Het is de Maassenhof of Maashof. De boerderij was in 1499 eigendom van het Sint-Jacobsgasthuis in Venlo, lezen we op de site van de Heemkundekring Blariacum, waar verder wordt vermeld: ‘Tot in deze eeuw bleven de Burgerlijke Godshuizen, waarin het Gasthuis was opgegaan, eigenaar. De naam is afkomstig van de vadersnaam Thomas. De boerderij bestaat uit twee bakstenen gebouwen. Het woonhuis is gemoderniseerd, de schuur staat er nog in vrijwel de oude toestand.’

Nu we op deze zondag toch bezig zijn met het achterhalen van exacte locaties en boerderijnamen, nemen we de vrijheid u vier foto’s voor te leggen van de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die eveneens in de beschrijving zijn aangeduid met het trefwoord ‘boerderij’ en de locatie ‘Venlo’. Daar gaan we:

Bron: Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het zijn geen foto’s van Klaas Uilkema, anders was dit wel vermeld. We vragen ons dus af welke boerderijen zijn het en waar ze lagen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Advertenties

Een gedachte over “Friese stijfkop fotografeert Boekend (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s