Plaatselijk Belang Langweer op zoek naar Venlose evacué(e)s en hun kinderen

We ontvingen een interessante oproep van Wim Hekking over de evacuatie in januari 1945 naar Langweer, die we graag doorplaatsen op de Floddergatsblog.


Wie zou ‘Plaatselijk Belang Langweer’ uit Friesland kunnen helpen met het volgende?

In januari 1945 werden veel Venlonaren naar Friesland geëvacueerd. Een van hen was mijn moeder, met haar zus en haar vader. Zij kwamen terecht in Dijken, een gehucht bij Langweer en dit ligt weer bij Joure: https://www.plaatsengids.nl/dijken. Mijn moeder Riet Hekking-Janssen, die aan de Veldenseweg woonde, heeft daar een dagboek van bijgehouden. Daaruit blijkt dat er een hele Venlose gemeenschap moet hebben gezeten.

Riet Janssen links, haar zus Fien Janssen rechts (foto Wim Hekking)

Vader Nol Janssen (foto Wim Hekking)

Na haar overlijden in 2015 heb ik contact gehad met de nabestaanden van de boerenfamilie waar zij destijds verbleven. In de stins Osinga State, het voormalige gemeentehuis in Langweer is in 1947 namens Venlo een monumentje geplaatst, een keramisch reliëf als dank voor de opvang van de evacué(e)s. Linksonder is het stadhuis van Venlo afgebeeld. .

Osinga State in Langweer (foto Wikipedia)

In het midden van het reliëf wordt een Venlose familie – vader, moeder, dochter en baby in kinderwagen – weergegeven, die op weg is naar het verre, onbekende Friesland. De tekst op het reliëf luidt:

UIT DANKBAARHEID
AANGEBODEN
DOOR DE
EVACUÉS
VAN VENLO

Hal Osinga State met reliëf Venlose evcué(e)s (foto Wikipedia)

In deze periode is men in Langweer, in verband met de herdenking van 75 jaar bevrijding, bezig met de organisatie van ‘iets’ rond de evacué(e)s. Zo denkt men erover de kinderen van de basisschool aldaar het Venlose monumentje te laten adopteren.

Een mooi initiatief.

Ze hebben mij gevraagd of ik nog kan achterhalen of er nog evacué(e)s uit Venlo in leven zijn en of er belangstelling bestaat vanuit Venlo voor een herdenking in Langweer. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gedacht aan de kinderen van de evacué(e)s.

Lagere school Langweer, wellicht hebben hier ook Venlose kinderen in 1945 op gezeten (foto particuliere collectie)

Een van de evacuées die nog in leven is, is mijn 95-jarige tante Fien. Verder heeft mijn moeder een aantal namen van Venlonaren in haar dagboek genoemd:

– ‘Janssen-Woesink met z’n vrouw en Thea’: dit blijkt Piet Janssen-Woesink te zijn, eigenaar van een café bij het Monseigneur Nolensplein, waar nu Beej Benders is. Later zat hij in café Maagdenberg;
– ‘Thea’ blijkt een zus van Piet Janssen-Woessink te zijn.
– ‘Visser met zijn vrouw’ en ‘Schoenmakers met zijn vrouw’ zijn waarschijnlijk net als mijn moeder bewoners van de Veldenseweg;
– Verder worden in het dagboek genoemd : ‘Mia en Tini Knops’; ‘Piet Thijssen’; ‘Wilbers’; ‘juffrouw Kloos’.

Blikvanger van Langweer (foto particuliere collectie) 

Wim Hekking vraagt zich af of er iemand is die meer weet van de evacué(e)s in Langweer. Is er misschien een administratie bijgehouden? Kent iemand van de Floddergatsbloglezers mensen die in Langweer geëvacueerd zijn geweest? Of heeft iemand andere aanwijzingen, die de organisatie in Langweer verder zou kunnen helpen?

Reageren? Stuur een e-mail naar Wim Hekking: wim.hekking@telfort.nl.

6 gedachtes over “Plaatselijk Belang Langweer op zoek naar Venlose evacué(e)s en hun kinderen

 1. “Is er misschien een administratie bijgehouden?” wordt hierboven gevraagd. Jazeker: ik heb zelf een getypte lijst met namen en adressen van Venlonaren, die net zoals mijn ouders met hun kinderen in Suawoude terecht kwamen, Daar staan ook de namen en adressen op van de gezinnen in Suawoude die evacués onderdak hebben geboden. Die lijst moet dus gemaakt zijn door de Friese organisatie (in Leeuwarden?) die dat onderdak regelde. Dominee Pel in Suawoude wist dus dat ik (*1936) en mijn oudste zus (*1935) bij hem zouden komen. Het was goed geregeld! (wspapens@casema.nl)

  Like

 2. Hallo
  Ik weet dat mijn moeder haar zus en moeder (Raaymakers) naar Friesland is geëvacueerd waarheen is bij mijn broer en ik jammergenoeg niet bekend
  Ik kwam laatst foto’s tegen die in Friesland gemaakt zouden kunnen zijn.
  Misschien dat u mij verder kunt helpen

  Met vriendelijke groet
  Ger Janssen

  Like

 3. Ik ken je verder niet, maar is zag je artikel in de “Floddergatsblog, het welk ik via mijn zoon toegestuurd kreeg.

  Ik, of mijn directe familie zijn niet geëvacueerd naar Friesland, maar mijn oom Pierre Hendrikx, broer van mijn Vader, “den Sjiets” uit Venlo met zijn vrouw, Tante Lies Hendrikx-Seelen, wel. Zij hebben daar toch een 5 à 6 maanden tot grote tevredenheid gezeten. Of dat in Langweer is geweest, durf ik niet te zeggen, ik kan me nog wel goed herinneren dat ze teruggekeerd zijn en bij ons waren. Ik was toen zelf in mei 1945 pas 10 jaar oud.

  Ook kan ik me nog herinneren dat de familie, waar zij geëvacueerd waren in Friesland, enkele keren in Venlo op bezoek zijn geweest en zelfs bij ons thuis op de Hogeweg 18 in Venlo bezochten en gedineerd hebben.

  Ik antwoord hierop om dat er niemand van de familie Hendrikx meer in Venlo in leven is, op mij na. En ik woon al meer dan 50 jaar in Valkenswaard en daarom ga ik a.s. zondag 19 jan. In de koel kijken naar de voetbalwedstrijd van V.V.V. tegen P.S.V. !!!!!

  Als je nog meer wilt weten over Venlo van 70 tot 80 jaar geleden, dan hoor ik het wel

  Met Vriendelijke groet,
  Theo Hendrikx
  “Festina Lente”
  Hoekakker 58,
  5554 GZ Valkenswaard

  Like

 4. In de volgende link staat een verslag uit de Heerenveense Courier van 1-4-1947 over de aanbieding van de Venlose gedenksteen aan Langweer: https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&query=&cql%5B%5D=%28date+_gte_+%2201-04-1947%22%29&cql%5B%5D=%28date+_lte_+%2201-04-1947%22%29&cql%5B%5D=ppn+any+%28831707887%29&redirect=true&resultscoll=dddtitel&identifier=ddd:010536889:mpeg21:p004

  Ook in de Jouster Courant van 4-4-1947 staat een dergelijk verslag. Daarin wordt melding gemaakt van de Venlonaren F. Pollack en ‘baard’ Jansen. De laatste moet een gedicht over het verblijf in Langweer hebben geschreven.

  En op de Facebookpagina van ‘Historisch Langweer’ wordt een Venlose familie Peters genoemd. Julius Rypkema schrijft hier: ‘Bij onze ouders was destijds een familie Peters uit Venlo. Weet wel dat mevr en meneer Peters zijn overleden maar hadden een zoon Piet. Weet niet of hij nog leeft en waar die nu eventueel woont. Hij zou nu tegen de 80 moeten zijn denk.’

  Als iemand meer weet over genoemde personen, dan hoor ik het graag.

  Wim Hekking
  Wim.Hekking@telfort.nl

  Like

 5. Via een lezer van dit blog hebben we wat meer informatie gekregen over de fam. Wilbers uit Venlo, die destijds ook in Langweer geëvacueerd was. Het betreft hier een echtpaar met een zoon en een dochter. De zoon en dochter heten Theo en Betsy Wilbers. De vader werkte bij het spoor. Theo is wellicht later naar Brabant verhuisd.

  Kent iemand deze familie?

  Verder is gebleken dat de in het blog genoemde leden van de familie Janssen-Woessink die in Langweer zaten inmiddels allen overleden zijn.

  Wim Hekking
  wim.hekking@telfort.nl

  Like

 6. Henk Roebbers
  Ook wij zijn geevacueerd van uit Venlo maar dan naar Berlicum in Friesland,Maar voordat dit gebeurde,moesten wij eerst ons huis velaten in de Verdragstraat en werden wij verplaatst naar de Manrezastraat in een kelder met Oma ons Mam en 5 kinderen (pap) was als vermist op gegeven, vandaar zijn wij te voet naar Kaldekerken gelopen en met de trein naar Friesland vervoerd,onderweg naar Friesland werd er zwaar gebomdardeerd en stopte de trein en allemaal moesten we onder de treinwagons gaan liggen.Aangekomen in Berlicum werden we opgevangen in een school, en vandaar uit werden wij verdeeld bij verschillende Families.
  Ons Mam met de jongste twee bij de Fam.van Dijk hele fijne mensen waren dat, Onze Fien bij Dokter Kwas ook heel fijn, Mijn oudst zus Mia en ik bij de Fam. Boomsma dat was een ramp wij mochten nog niet door de raam kijken als onze Mam voorbij kwam met de twee jongste kinderen.Hetwas een heftige tijd,maar in Mei 1945 werden we opgehaald door een vracht auto
  uit Venlo volgens mij was dat Wiel Schreurs d latere olie handelaar.
  In Venlo aangekomen bij de oude huishoudschool tegenover het oude Politie buro,en daar werd ons Mam verteld dat Pap op 4 Nov 1944 was omgekomen bij de bombardementen bij
  het viaduct op weg naar zijn werk.

  Blijf gezond en zorg voor elkaar.

  Henk Roebbers

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.