Opa Thielen en kleinzoon Evert tijdens de vastelaovend van 1959

door Sef Derkx.


MatthieuEvertThielen

Maandag 9 februari 1959, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zien we de Grote Beekstraat op de achtergrond 

Gisteren maakte Omroep Venlo in het programma Nedinscoplein bekend dat schilder Evert Thielen Venlonaer van ’t Jaor 2019 is geworden. Wij feliciteren hem van harte, de laureaat heeft het meer dan verdiend. In deze Floddergatsblog staat bovenstaande foto centraal, ruim zestig jaar geleden genomen. Om precies te zijn op maandag 9 februari 1959. We zien een oudere heer en een jongen op een pleintje. De twee vertonen familiaire gelijkenis, kijk maar eens naar de mond en de ogen. Ze zijn lekker warm gekleed. Het is een grijze dag en er ligt sneeuw. Op de achtergrond staan mensen samengedromd. Sommigen hebben een fiets aan de hand. Links zit een meisje op een bagagedrager. Ze draagt een grote hoed. Op de achterzijde van de foto staat een jaartal: 1959. Vergissen is altijd mogelijk, maar alles duidt erop dat deze opname is gemaakt tijdens de vastelaovend van dat jaar. Als we daarvan uitgaan, staan de mensen te kijken naar de optocht die op maandag 9 februari 1959 door het Jocusrijk trok. Wat betreft het weer, klopt het. Die editie van vastelaovend werd onder winterse omstandigheden gevierd. De foto is vermoedelijk gemaakt bij de kruising Vleesstraat, Kleine Beekstraat en Grote Beekstraat.  Op de achtergrond herkennen we de Grote Beekstraat. Tijdens de vastelaovend waren vroeger altijd veel straatfotografen actief. Het is aannemelijk dat de oudere heer een bonnetje heeft gekregen, waarmee hij later de foto is gaan afhalen in de winkel van een plaatselijk middenstander, die tijdelijk als depot fungeerde voor de straatfotograaf.

EvertThielenDetailUnifiedOpaKleinzoon

Evert Thielen, detail van veelluik Unified, geschilderd tussen 1993 en 1996

De kleuter is oud-Venlonaar Evert Thielen (1954), de bekende kunstschilder. De heer die hem aan de hand houdt, is zijn opa Matthieu Thielen (1894-1984), in Venlo alom bekend in zijn functie als gemeentesecretaris. Onder tal van geboorteakten staat zijn handtekening. Evert Thielen: “Toen ik anderhalf was, is ons gezin van Venlo verhuisd naar Den Haag. Mijn vader kon er een betrekking krijgen als kandidaat-notaris. Tevoren was hij in dienst bij notaris Verheggen. Over die man werd bij ons thuis verteld dat hij in zwart kostuum en met witte slobkousen door Venlo liep. Mijn moeder heeft in het westen nooit kunnen wennen. Ze was een Belfeldse, Joke Martens, de dochter van de directeur van het postkantoor. Ze ging vaak op bezoek bij familie in haar geboortedorp. Eerst per trein, later met de auto. Ik mocht mee en logeerde bij mijn grootouders die een huis hadden op de hoek van de Jan de Verwerstraat en de Van Cleefstraat. Het was in 1936 gebouwd door dokter Verbeek.”

JandeVerwerstraat30er

Jan de Verwerstraat, jaren dertig. Het grootouderlijk huis van Evert Thielen is het hoekhuis op het einde van de rechterzijde van de straat. De Van Cleefstraat is nog deels onbebouwd (collectie Sef Derkx) 

JandeVerwerstraat50er  

Jan de Verwerstraat, jaren vijftig (collectie Sef Derkx) 

Evert Thielen herinnert zich zijn opa als een man met een buitengewone liefde voor Venlo. Tijdens de logeerpartijen vertelde grootvader honderduit, vooral over de stad in de periode voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. “In de herinnering van opa was dat een gouden tijd, daarna werd het slechter. We maakten samen lange wandelingen naar Grubbenvorst, Tegelen of Velden. Venlo was een stad in wederopbouw. Er waren veel lege plekken; de Koninginnesingel werd aangelegd. Het waren de jaren van het vooruitgangsgeloof. Waar we ook kwamen, opa wist alles van de geschiedenis. Of het nu over Truu Bolwater ging of het kapelletje van Genooi. We kwamen soms in het stadhuis, waar hij werkte. Er stond een klok met beeldjes van Adam en Eva. Erbij hing het schilderij van Het Laatste Oordeel. Heel indrukwekkend voor de kleine jongen die ik was. Hoewel ik er dus op jonge leeftijd vertrokken ben, kan ik me het Venlo van de jaren vijftig en zestig goed herinneren. Ik kom er niet zo vaak meer, maar als ik er een enkele keer ben komen de verhalen bovendrijven. Ik had een bijzondere en goede band met mijn grootvader. We voerden lange gesprekken, hij was een warme persoonlijkheid. Toen ik een jaar of zestien werd en verkering kreeg, verwaterde het contact.”

Matthieu Thielen, zoon van een smid aan de Sint-Martinusstraat, begon in 1911 als volontair, vrijwilliger dus, bij de gemeente Venlo. Hij doorliep een lange ambtelijke carrière en werd uiteindelijk in 1936 benoemd tot gemeentesecretaris. Evert Thielen: “Opa heeft het vaak gehad over een bezoek van de koningin Wilhelmina aan Venlo. Het was een hoogtepunt uit zijn jeugd, omdat de kinderen Thielen bloemen mochten aanbieden. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij een tijd als gijzelaar vastgezeten. Het was een periode vol angst en het heeft diepe sporen bij hem nagelaten. Ik denk dat hij daarom gemengde gevoelens had bij de Duitse kooptoeristen en bij de reclames in het Duits in sommige winkels in Venlo.”

Duits kooptoeristen Zuivelhuis Klaassstraat411

Duitse kooptoeristen in de Klaasstraat bij het Zuivelhuis (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx) 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

2 gedachtes over “Opa Thielen en kleinzoon Evert tijdens de vastelaovend van 1959

 1. Beste Sef,

  Geweldige blog. Veel interessante onderwerpen.
  T.a.v. bovenstaande foto Evert Thielen en zijn opa kan ik het volgende zeggen:
  De straat op de achtergrond is inderdaad de Grote Beekstraat. Het pand dat links nog net zichtbaar is, is het pand waar nu Jan Klein zijn sportzaak heeft.
  De foto is namelijk genomen vanaf de Kleine Beekstraat en niet vanaf de Kwartelenmarkt.
  Ik heb de foto even geprint en ben ter plekke gaan kijken.

  In het artikel over Camans ben ik bijzonder geïnteresseerd. Zijn schoenmakerij aan de Vleesstraat 7 blijkt namelijk mijn latere geboortehuis te zijn. Het huidige Huize Ottenheym.
  Over dit tragische verhaal is in onze familie, met name bij mijn vader, wel iets bekend maar toch niet zo gedetailleerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.