De Zondag dat Heino Kwam, Zong en Overwon

door Sef Derkx


Zondagmiddag 16 augustus 2020

We zijn vanmiddag met de zittende bestuursleden en oud-bestuursleden bij elkaar geweest in het Julianapark. Het was leeg, o zo leeg. Natuurlijk kwamen herinneringen bovendrijven aan Zomerparkfeest-zondagen, dat de toegangshekken dichtgingen.  Zoals die ene zondag, dat Heino kwam, zong en overwon. Een festival-dag om nooit te vergeten.

Komend weekend is in CityCinema een lezing/voorstelling met als titel Zomerparkfeest Backstage. Op basis van filmbeelden en foto’s diep ik herinneringen op aan het Zomerparkfeest, waarvan ik tot en met 2006 voorzitter mocht zijn.

Een onderdeel is mijn Top Vijf. Wedden dat Heino erbij zit?  Kijk op de website van CityCinema voor aanvangstijden en andere info https://citycinema.nl/movies/530/202/zpf_backstage.


Maar eerst het verhaal achter het optreden van Heino.

Het was tijdens een uitstapje van het Zomerparkfeestbestuur en we zaten in een café. Een combinatie van omstandigheden die zich vaker voordeed. Het was in België, in Gent om precies te zijn. In het café Vandenbossche, ook bekend als café Bernhem. Legendarisch, legendarisch – wat een café, gaat allen erheen! In ieder geval in het thuisland van Eddy Wally, de ook op het Zomerparkfeest gevierde Voice of Europe die de onsterfelijke regels schreef: ‘Ik spring uit een vliegmasjien, alleen maar om jou te zien, om jou te behagen, durf ik alles wagen’. Maar Eddy hadden we al gehad op zondagmiddag tot groot enthousiasme van de parcaholics. We moesten dus een act hebben die Wally oversteeg in campgehalte. Kon dat? Het cafétafeltje stond vol met prachtige Belgische bieren en een schaaltje met kaasblokjes die bestrooid waren met selderiezout, toen opeens de naam viel van…  Heino.

media_xl_2223523

Door de collectieve geestdrift die alleen al de naam veroorzaakte van de blonde, immer met een zonnebril getooide Duitse zanger, dreigde het cafétafeltje te kapseizen. In een snelle reflex die geoefende drinkers kenmerkt, redden wij de kelken en glazen en konden we toosten op dit briljante programmavoorstel. Heino in het Julianapark! De maandag erop belde ik met Büro Heino in Bad Münstereifel. Ik kreeg zijn zaakwaarneemster aan de lijn, Frau Vogel, die vertelde dat Heino op die zondag in augustus nog beschikbaar was en volgaarne bereid was om met band in Venlo te komen musiceren. Ik vroeg naar de prijs. 35.000 mark klonk het kordaat. Bedremmeld antwoordde ik dat ik nog terug zou bellen. 35.000 mark! Dat hadden we nog nooit uitgegeven. Penningmeester Anny Rutten berekende dat een investering van 21.000 mark de limiet was. Weer gebeld met Badmünstereifel en weer mevrouw Vogel aan de telefoon. In mijn beste Duits legde ik uit dat we 21.000 mark zusammen konden treiben. Op het moment dat ik het zusammentreiben uitsprak, voelde ik de historische beladenheid ervan. Staalhelmen, bruinhemen en geweren in de aanslag, zal ik maar zeggen. Het zusammentreiben galmde nog onheilspellend na, toen Bad Münstereifel meldde: ‘Das ist gut. Für 21.000 mark spielt Heino 45 Minuten. Wie geht’s weiter, herr Derkx?’.

(II)

Heino und Hannelore Kramm im Heino-Fanshop

De mare dat we van plan waren Heino te contracteren sloeg in als een bom. Ik polste Dagblad De Limburger en de Stadsomroep of zij zin hadden om mee te gaan als we het contract zouden ondertekenen in Badmünstereifel. Natuurlijk, wanneer gaan we? – was  de reactie. Dat wist ik nog niet. Eigenlijk, maar dat vertelde ik niet, wist Heino ook nog niets van het ondertekenen van een contract in aanwezigheid van media. Met één telefoontje was het geregeld. We waren welkom. Op de dag van de Heino Audienz Tour stond de bus klaar voor het station. Nog voor we het Koninginneplein opreden, hadden we de eerste flesjes en blikjes bier geopend. De ingeslagen drankvoorraad was net voldoende om de dorst te lessen tijdens de reis naar Bad Münstereifel. Licht aangeschoten en met draaiende televisiecamera betraden we Konditorei Heino waar de totaal verbouwereerde naamgever en zijn vrouw Hannelore, die ook nog Prinzessin bleek te zijn van een obscuur Duits vorstendommetje, onmiddellijk een trap afschoten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Even later kwam het tweetal tevoorschijn. Zij met een weelderige krullenpruik, Heino met zijn bril voor officiële gelegenheden. Als voorzitter sprak ik eerst Heino toe. De strekking was dat we al jaren uitkeken naar een optreden van ons idool en dat het bij het komend Zomerparkfeest zou gaan gebeuren. Heino had een ook speech. Hij vertelde dat hij een bijzondere band met Nederland had omdat zijn vader er begraven lag. De precisiering dat het op de Duits soldatenbegraafplaats van Ysselsteyn was, veroorzaakte een golf van ontsteltenis. Heino signeerde vervolgens alles wat hem voorgelegd werd. Zelfs een ansichtkaart van het plaatsje Heino in Gelderland en de ontblote buik van een dame.

89691

Uit de kelder werden enkele kratten lauw bier gehaald en onder genot daarvan konden we Konditorei Heino beter bekijken. Het was Heino voor en Heino achter. Heino op de foto met The Stones en met het illusionistenduo Siegfried & Roy, van wie laatstgenoemde bijna door zijn eigen witte tijger werd opgegeten. Er waren Heino-Torte, Heino-Pralinen en Heino-Gulaschsuppe.  Met het contract op zak en een hartelijk ‘Auf Wiedersehen. Bis zum Sommerparkfest’,  reden we terug naar Venlo waar het die avond nog lang onrustig bleef.

III

266px-Whn

De Zondag dat Heino Kwam, Zong en Overwon – het was op de Dag des Heren 24 augustus 1997 – begon tegen een uur of twaalf met de binnenkomst backstage van een kingsize camper. Een deur werd opengeschoven en daar stond hij. Blond geverfde haren en natuurlijk De Zonnebril Aller Zonnebrillen op. Glimlachend trad hij ons tegemoet. Ja, hij had een Schöne Reise gehad. Achter de Schlagerzanger doemde de gestalte op van zijn wederhelft, Prinzessin Hannelore die het commando voerde. ‘Setz dich hier Heino und fang mal an mit Autogramme’. Het Goudkeeltje werd aan een tafel geposteerd een kreeg een stapel publiciteitsfoto’s voorgezet die hij moest signeren. We waren wat aan het keuvelen over wie schön Holland was, toen zich de security bij ons vervoegde met de mededeling dat er enkele oudere dames backstage stonden.

Ik liep erheen en mocht kennis maken met het volledige bestuur van de Heino Fanclub Nederland. Heel aandoenlijk Ze torsten grote boodschappentassen met zich mee en vroegen of het gepermitteerd was om Heino een cadeau te overhandigen. Het weerzien met hun idool was zeer hartelijk. Het geschenk van het bestuur van de fanclub was een zelfgebreide Heino-pop. De zanger en zijn vrouw waren ganz entzückt. Of speelden dat. Er werd gekust en nee, Heino vond het geen probleem om een meegenomen plakboek te signeren. De tassen werden uitgepakt en de oogst van vijfentwintig jaar verzamelen, knippen en plakken werd in de vorm van een tiental plakboeken op tafel gestapeld.  Liefdevol zette Heino op elke foto zijn handtekening.

songwiki

Het optreden ’s middags was er een waar Venlo nog lang over na heeft gepraat. Het Julianapark stond vol van het podium tot aan de grote tent, de hekken waren al vroeg gesloten. Heino en zijn orkest genoten en gaven een zeer professionele show weg. Je zag immense polonaise door het publiek gaan. Toegift volgde op toegift. Het Julianapark kolkte en kwam in extase toen de zelfverklaarde Stimme der Heimat zijn grootste hit Blau blüht der Enzian inzette. Na anderhalf uur was het voorbij en mocht ik in de afkondiging de oververhitte parcaholics toeschreeuwen dat Heino Zomerparkfeestgeschiedenis had geschreven. Een kwartier later betaalde de penningmeester Heino cash 21.000 mark uit. Ieder lid van zijn band kreeg een bedrag. De zeer aanzienlijke rest werd van tafel gegrist door de Prinzessin met de historische woorden:’Und dass ist für mich!’

 

 

Zijn er nog foto’s van het optreden van Heino in Venlo? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl

4 gedachtes over “De Zondag dat Heino Kwam, Zong en Overwon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.